Här presenterar jag fortlöpande böcker som gjort starkt intryck på mig. Skönlitteratur såväl som fackböcker. Nyskrivet eller tidsmarinerat.
Scrolla sidan för att hitta mina senaste omdömen!
Fortsätter skildra
utsatta kvinnor
Majgull Axelsson: Jag heter inte Miriam (Brombergs)
Det var med en viss bävan jag började läsa Majgull Axelssons roman om zigenarflickan Malika, som under falskt namn 1945 kommer till Sverige med vita bussarna från Ravensbrück. Skulle en svensk romanförfattare klara av att göra trovärdig fiktion av lägerhelvetet under nazismen?
Gör poesi
av smärtan
Kristian Lundberg: En hemstad (W & W)
Kristian Lundberg är både poet och prosaist. Hans diktsamlingar har hittills saknat den poetiska kraft som jag i stället finner i hans senare romaner. I hans tre självbiografiska böcker Yarden, Och allt skall vara kärlek och En hemstad vibrerar snart sagt varje mening av ett lyriskt ursinne eller ett sjungande vemod.
Finstämt porträtt av en snäll man
John Williams: Stoner (Natur och Kultur)
Vad väntade du dig? frågar den pensionerade universitetsläraren Stoner sig själv på sin dödsbädd i John Williams återupptäckta och nyutgivna roman från 1965. Hur ska ett liv värderas? Av vem? Ett liv som denne lärare redan vid 42 års ålder beskrev som att inget av betydelse fanns att minnas och inget fanns att se fram emot. Det handlade mest om att härda ut. Den här romanen är ett stilla mästerverk i den stora amerikanska berättartraditionen.
Toscana bortom
turistschablonerna
Silvia Avallone: Stål (Natur & Kultur)
Silvia Avallones starka debutroman Stål är ”Mina drömmars stad” flyttad till Italiens baksida år 2001. Men människornas förhoppningar om en bättre framtid i stålstaden Piombino verkar svårare att förverkliga än i Per-Anders Fogelströms arbetarskildring från 1800-talets Stockholm.
Upplöser gränsen mellan
liv och fantasi
Richard Brautigan: Glödlampan bara fortsätter att lysa (Ellerströms)
Det här är en bok för dig som vill lära känna den lyriska sidan av den amerikanske prosaisten Richard Brautigan, som slog igenom med experimentromanen Laxfiske i Amerika 1967. Jonas Ellerström står för urval, översättning och presentation av författaren.
En stark roman om
att fråntas sin trygghet
Richard Ford: Kanada (Brombergs)
Det här är en inkännande roman om utsatthet och svek. Två syskon i nedre tonåren berövas familj och trygghet, när föräldrarna hamnar i fängelse efter att ha begått något så oväntat som ett bankrån.
Vilka är vår tids
pinnebergare?
Hans Fallada: Hur ska det gå för Pinnebergs? (Lind Co)
Den skrevs för över åttio år sedan. I depressionens Tyskland. Men klassikern som gjorde ”pinnebergare” till ett ömkansvärt begrepp i 1930-talets Europa är värd en omläsning i vår tid av social oro med hög arbetslöshet och tiggeri.
Hur mötte Andrée & Co
döden på Vitön?
Bea Uusma: Expeditionen - Min kärlekshistoria (Norstedts)
Den är vacker som en saga. Spännande som en thriller. Bea Uusmas sökande efter sanningen om vad som hände luftballongen Örnens polarfarare under deras sista timmar i lägret på Vitön har blivit en mycket fascinerande bok.
Ett kattbett med symbolisk kraft
Paula Fox: Förtvivlade människor (Natur & Kultur)
Som framgår av titeln är det här knappast en feel good-berättelse. Sällan har New Yorks medelklass skildrats så instängt och humorbefriat. När frilansande översättaren Sophie blir biten av en utekatt – är den rabiessmittad? - tränger sig omvärldens sociala misär in under huden på bokens karaktärer.
Historien om en annorlunda karolin
Jakob Jakobsson/Anna Guttorp: Karolinen som aldrig gav upp (Recito)
Säg Johan Henrik Frisenheim och de flesta skakar på huvudet. Vem är det? Mannen finns inte ens på bild. Inte ens som olja, tusch eller kopparstick. Men under den blodiga upplösningen av den svenska stormakten i början av 1700-talet delade han rikets bördor och öden tillsammans med Karl XII. Makarna Jakob Jakobssons och Anna Guttorps biografi över Frisenheim är en imponerande pionjärinsats.
Fnittrade mig igenom halva boken
J D Salinger: Räddaren i nöden (Bonniers)
Jag hade läst romanen någon gång i gymnasiet men mindes ingenting av storyn. Enda orsaken till att jag läste igen var uppgifter i en tevedokumentär att både John Lennons mördare och president Reagans attentatsman skulle ha inspirerats till sina dåd av Räddaren i nöden.
Kallsvettigt om
civilt motstånd
Hans Fallada: Ensam i Berlin (Lind & Co)
Hur skulle du ha gjort för att behålla din värdighet under den nazistiska diktaturen med medlöpare och angivare som närmsta grannar och en fruktad säkerhetspolis som skräckregimens främsta vakthund? Frågan inställer sig under den kallsvettiga läsningen av Hans Falladas realistiska vardagsskildring från 1940-talets Berlin.
Tvestjärtar och andra marginaliserade dikter
Jonas Ellerström: Under tidens yta (ellerströms)
Utan bredd skulle ingen höjd existera. Med den utgångspunkten har Lundaförläggaren, författaren och översättaren Jonas Ellerström vaskat i den breda strömmen av glömda och marginaliserade svenska poeter under 1900-talet.
Grymt bra om
trasiga människor
Jeremiah Karlsson: Sorgens kammare (Idus färlag)
Härom året debuterade socionomen Jeremiah Karlsson med romanen Tystnadens älskare, stjärnornas vän. Den gav mersmak. Hans nya spränger till och med mina förväntningar. Bitvis håller uppföljaren Sorgens kammare augustprisklass.
På spaning
i tidens sprickor
Patrick Modiano: Dora Bruder (Elisabeth Grate Bokförlag)
Nobelpristagaren Patrick Modianos vandringar utan början och slut på Paris boulevarder kan tyckas tröstlösa, eftersom hans berättarjag sällan finner det som sökes. Rastlösheten bär spår av hans egen otrygga uppväxt i efterkrigstidens Frankrike.
Litteratur är motstånd
och frihet
Crister Enander: Om natten ringer de döda (Heidruns)
Varför skriver jag? Med vilken rätt skriver jag? Frågorna bearbetas i en självrannsakande tankebok av författaren, litteraturvetaren och kritikern Crister Enander.
Född 1960 konverterade Enander i unga år till katolicismen. Men hans skrivargärning präglas snarare av en luthersk arbetsmoral.
Brutal västernepik
från Texas
Philipp Meyer: Sonen (Norstedts)
Det här är en episk västernskildring som utmanar Cormac McArthur i konsten att blåsa nytt liv i en utarmad amerikansk genre inom film och litteratur. Och frågan är om inte Philipp Meyer sitter stadigast i sadeln.
Brinnande kärlek och glödande hat
Stig Dagerman: Bränt barn (Norstedts)
Stig Dagermans klassiker om kärlek, hat och rädsla är hans mest översatta och internationellt mest kända verk. Här hemma fick boken blandad kritik.
Fängslande moralitet
i västernmiljö
John Williams: Butcher' s Crossing (Natur & Kultur)
Höst i Klippiga bergen med stekande sol från klarblå himmel. Ett litet ulligt moln vid horisonten. Slakten på bufflarna fortsätter. Så singlar en snöflinga mot marken, följs snabbt av fler och plötsligt, ja plötsligt, är de fyra jägarna offer för ett rytande snöoväder som ska bestämma deras tillvaro månader framåt.
Litterär utflykt
i fågelmarker
Tomas Bannerhed/Brutus Östling: I starens tid (Weyler)
Måste man vara fågelskådare för att kunna glädjas åt texter och bilder med fjäderfän som funnits på jorden längre än människan? Absolut inte. Men risken är att du blir förförd och själv ger dig ut i markerna med kikare och sittunderlag.
Den rikedom som göms i dåligt minne
Jonas Hassen Kemiri: Allt jag inte minns (Albert Bonnniers förlag)
Fjolårets Augustprisvinnare i romanklassen är en fantastisk läsupplevelse. En ung manlig handläggare på Migrationsverket har omkommit i en olycka. Eller var det självmord? Anhöriga och vänner ger sin bild av honom, söker en sanning de aldrig kan spåra fullt ut.
Förolämpningar i ett havererat äktenskap
Ebba Witt-Brattström: Århundra-
dets kärlekskrig (Norstedts)
I en lång men lättläst prosadikt skildrar Ebba Witt-Brattström ett äktenskap i upplösning. Glåporden mellan makarna efter ett halvt liv tillsammans haglar i ett skuldbeläggande inferno. Den enas besvikelse kolliderar med den andres bitterhet i en semantisk duell på famntags avstånd.
Mitt i steget med Björn Rosengren
Björn Rosengren: Mitt i steget (Bonniers)
Med hjälp av journalisten Johan Hakelius har Björn Rosengren, 74, författat en självbiografisk tegelsten. Det är naturligtvis mycket skryt och tal i egen sak. Det är samtidigt ett intressant tidsdokument med en huvudperson som varit lika framgångsrik i alla sina roller: fackföreningsledare, landshövding, s-politiker och konsult åt Stenbecksfären.
När svenskarna var svartskallar i USA
Ola Larsmo: Swede Hollow (Albert Bonniers förlag)
Ola Larsmo har i Vilhelm Mobergs spår författat 2000-talets emigrantepos om svenska arbetares kärva liv i Amerika.
Redo ta till knytnävarna
Crister Enander: Slagregnens år (Heidruns förlag)
Att läsa Crister Enanders dagboksessäer i Slagregnens år utmanar ens egen litteratursyn, ens egen hållning till kultur och politik. Testa du också. Det är väl använd lästid.
Ingen kristen tro utan Jesus fiasko
Cecilia Wassén/Tobias Hägerland: Den okände Jesus (Bokförlaget Langenskiöld)
Var han Messias? Botade han sjuka? Förutspådde han sitt öde på korset? Kunde han över huvud taget läsa? Varför attackerade han månglarna i templet? Bibelforskarna Cecilia Wassén och Tobias Hägerland gör sitt bästa för att reda ut frågetecknen kring Jesus från Nasaret.
Plågsam realism i dödens famntag
Tom Malmquist: I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv (Natur & Kultur)
Tom Malmquists flerfaldigt prisbelönade bok handlar om sambon och journalisten Karin Lagerlöfs hastiga död i leukemi sedan hon gett liv och namn åt parets dotter Livia. Sorg och glädje i en kvalfull förening.
Fiktivt terrordåd med kuslig aktualitet
Johannes Anyuru: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (Norstedts)
Utgivningen av Johannes Anyurus bok om ett terrordåd i Sverige fick en kuslig tajming med attentatet på Drottninggatan i Stockholm. Det är en visionär roman med ett fascinerande berättarperspektiv präglat av tids- och identitetsförskjutningar.
Alex Schulman glömmer inte
Alex Schulman: Glöm mig (Bookmark)
Hur kunde han göra så mot sin mamma? Kvinnan på biblioteksträffen var upprörd. Hon kritiserade Alex Schulman för att han skrivit en bok om Lisette Schulmans alkoholism.
Vemod och sorg i Malmös hjärta
Stig Hansén: Sista sången från Möllevången (Hjalmarson & Högberg)
Författaren Stig Hansén söker sina rötter i Malmö. Det blir en vemodig resa i en pojkes uppväxt och en sorgesång över frågor som kan ställas om och om igen utan att få något svar. Vem är hans biologiska farfar? Varför tog fadern livet av sig?
Mångordigt om väninnorna i Neapel
Elena Ferrante: Det förlorade barnet (Norstedts)
Den fjärde och avslutande delen i Elena Ferrantes bejublade romansvit om väninnorna Lina och Lenu är den mest dramatiska. Men maffiauppgörelser och politiska mord är likväl potemkinkulisser i det psykologiska relationsdrama som spänner över 1 778 sidor.
Sårbar antihjälte möter kärlek hos hund
Bengt Ohlsson: Drick värmen ur min hand (Månpocket)
Bengt Ohlsson är bäst när han skriver om personliga relationer i den stad och miljö som är hans egen - samtidens Stockholm. Då firar hans lyhördhet vardagliga litterära triumfer.
Smärtsamt om 1930-talets frivilliga i Spanien
Anna Jörgensdotter: Solidärer (Albert Bonniers förlag)
Med romantiteln Solidärer har författaren skapat ett nytt ord i svenska språket för de frivilliga som i solidaritet med frihet och demokrati kämpade på republikens sida mot fascisterna i det spanska inbördeskriget 1936-39.
Naturbilder med poetisk lyster
Leif Gustavsson: Närkontakt – bilder från det vilda Roslagen (Norrtälje Bibliotek Förlag)
Hur ofta har du tittat ett lodjur i ögonen? Fotografen Leif Gustavsson låter dig komma så tätt inpå viltet att du kan spegla dig själv i deras glaskroppar till vaksamma blickar. Här uppstår en sällsam poesi, ja naturlyrik i dess intimaste former.
Kräver tålamod och eftertanke
Robert Musil: Mannen utan egenskaper (Albert Bonnier)
Den här romanen passar bra att läsa i en bokcirkel så att man kan diskutera innehållet med andra läsare. För det är ingen lättsmält historia. Titelpersonen Ulrich påstås sakna egenskaper.
Stark människoskildring med missvisande titel
Maja Lunde: Binas historia (Pocketförlaget)
Låt inte titeln avskräcka dig. Det här är ingen torr och vetenskaplig sakprosa om biodling över tiden. Tvärtom är det en roman som bjuder på starka känslor och existentiell dramatik.
Imponerande story från Sverige 1939-40
Alexander Cavalieratos: Släpp ingen jävel över bron (Albert Bonniers förlag)
Läraren och museipedagogen Alexander Cavalieratos romandebuterar med något så ovanligt som en skildring av de svenska beredskapsårens koncentrationsläger för kommunister och vänsterradikala socialdemokrater. Han gör det med bravur!
Explosivt om Karl XII:s levnad
Ernst Brunner: Carolus Rex (Albert Bonniers förlag)
Hur sann Ernst Brunners skildring av Karl II är kan jag inte bedöma. Men det är en formidabel berättelse om den svenska stormaktens undergång. Läsvärd till den sista av 807 explosiva sidor.
Kriminalgåta från 1700-talet
Niklas Natt och Dag: 1793 (Månpocket)
Rysligt spännande kriminaldrama från året efter Gustav III:s död. En tid då gatorna stank av latrintömningar och poliser skälldes för paltar eller korvar. Otäckt och skickligt berättat av debuterande författare som är hemmastadd i Stockholms och Sveriges historia.
Neutraliteten tänjdes till bristningsgränsen
Henrik Berggren: Landet utanför – Sverige och kriget 1939-1940 (Norstedts)
Första delen i denna planerade trilogi om Sverige och svenskarna under andra världskriget lovar gott. Journalisten och historikern Henrik Berggren lotsar oss genom såväl neutralitetspolitikens blindskär som hoten från både Nazityskland och västmakterna.
En skriftställares bekännelser
Jan Myrdal: Ett andra anstånd (Norstedts)
När Jan Myrdal, 90+, skalar sin egen persons lök är det könet han blottar längst in i lökens mjukdelar.
Oslo = Arsle i svartsjukedrama
Johanna Frid: Nora eller Brinn Oslo Brinn (Ellerströms)
Nora är objektet för huvudpersonen Johannas svartsjuka i detta kvinnoporträtt med blinkningar till Lena Anderssons ”Egenmäktigt förfarande”.
Smirnoffs ångande glesbygdsprosa
Karin Smirnoff: Jag for ner till bror (Polaris)
En burlesk skröna fylld av övergrepp, tragik och humor. Så uppfattar jag Karin Smirnoffs glesbygdsroman. Huvudpersonen Jana Kippo återvänder till barndomens trakter i Västerbotten för att undsätta sin alkoholiserade bror.
Ålen har fått sitt äreminne
Patrik Svensson: Ålevangeliet (Albert Bonniers förlag)
Aldrig trodde jag att det skulle vara spännande att läsa en populärvetenskaplig bok om ål. Jag som varken fiskat ål eller deltagit i något ålagille. Men Patrik Svensson överraskar mig.
Våldet som romantik och business
Gunnar Lindstedt: Stålår (Natur & Kultur)
Titeln på denna utmärkta bok har författaren och journalisten Gunnar Lindstedt hämtat från sina erfarenheter som proletär i Bofors vapensmedja. Som ung revolutionär på yttersta vänsterkanten agiterade han för en våldsam omstöpning av samhället.
Spännande om Norrtäljes ödesdag 1719
Jakob Jakobsson/Anna Guttorp: Dagen då ryssarna brände ner Norrtälje (Norrtälje Bibliotek Förlag)
Två saker berör mig särskilt i denna intressanta bok. Tsar Peters försvar för mordbränderna på Sveriges östkust 1719 är den ena. Hur uselt det svenska försvaret uppträdde är den andra.
Begåvad estradpoet lyfts ur skuggorna
Andreas Björsten: Som det började och fortsatte (Bokförlaget Megafon)
Undertiteln Samlade dikter 1981-2019 ska inte utläsas kronologiskt. Tvärtom inleds volymen med de färskaste alstren. ”Allt ska med” har varit parollen för denna poetiska resa bakåt i tiden. Resenären får plocka russinen ur kakan.
Noveller med global räckvidd
Annika Norlin: Jag ser allt du gör (Weylers)
I sin debut som skönlitterär författare är artisten Annika Norlin lika unikt närvarande som i sina sångtexter. I novellen Gå identifierar hon sig med en kvinna som förlorat sitt barn och nu vandrar från ort till ort för att geografiskt sprida ut sin sorg.
Språklig spänst i norrländskt ödesdrama
Stina Jackson: Ödesmark (Albert Bonniers förlag)
Stina Jacksons andra spänningsroman efter succén med Silvervägen bär tydliga spår av debutbokens norrländska glesbygder och karga karaktärer. Men hennes nya berättelse har ett konstruerat slut som brister i trovärdighet.
En liten bok
om kärlek
Josefin Roos: Svartsvala (Albert Bonniers förlag)
På knappt 200 lättlästa sidor har Josefin Roos värkt fram en story skarpladdad med känslor av åtrå och skuld. Den kan varmt rekommenderas.
Överraskande slut ger mersmak
Oline Stig: Bli till (Bakhåll)
Varför tog Kaspar sitt liv i en studentkorridor i Lund 1989? Frågan äter sig in i fyra unga människors medvetanden, gör dem till ett oskiljaktigt kollektiv fast de är helt olika personligheter.
Mästerverk om folkkäre Vilhelm Moberg
Jens Liljestrand: Mannen i skogen (Albert Bonniers förlag)
Det är bara att buga sig i respekt för Jens Liljestrands heltäckande biografi över författaren och tvärviggen Vilhelm Moberg (1898-1973). Efter att ha vistats i det busiga nationalhelgonets närhet under en tidsrymd av 700 sidor har jag andats in Mobergs temperament och själsliga plågor och lyssnat till knattret från hans skrivmaskin.
Förbjuden kärlek med tragiskt slut
Mian Lodalen: Lisa och Lilly (Romanus & Selling)
Första delen i feministen Mian Lodalens planerade trilogi om bortglömda kvinnoöden är en grymt sorglig skildring av två tonårsflickors förbjudna kärlek för hundra år sedan.
Barndom berättad med smärta och insikt
Alex Schulman: Överlevarna (Albert Bonniers förlag)
Tre vuxna bröder samlas efter mammans död för att sprida hennes aska vid torpet där de tillbringat barndomens somrar. Bilresan dit blir en konfrontation med gemensamma minnen och näradödenupplevelser. Ceremonin urartar i ett vildsint slagsmål.
Född under
ett gevär
Vilhelm Moberg: Soldat med brutet gevär (Albert Bonniers förlag)
Vilhelm Moberg växte upp i ett soldattorp i Småland. Det gör också pojken Valter Sträng i hans roman Soldat med brutet gevär, en bok med tydliga självbiografiska inslag. Här anas konturerna av den stridbare debattören och författaren.
Essäer om människans sista andetag
Nils Erik Forsgård: Dödsmasker (Ellips förlag)
Coronapandemins återsken i litteraturen rör mera död och lidande än trösterik feel-good. Nils Erik Forsgårds essäer har som omslag en målning av renässanskonstnären Lucas Cranach d ä. En kvinna i tät folksamling bär munskydd.
Fotografi som befrielse eller tvångströja
Jonas Ellerström: Framkallning i dagsljus /Ellerströms)
Förläggaren, poeten och musikern Jonas Ellerström speglar tidens förskjutningar i sin tredje egna diktsamling.
Fånge hos apacherna – unik självbiografi
Herman Lehmann: Nine Years among the Indians (Big Byte Books)
1870 kidnappades elvaårige Herman Lehmann av apacheindianer på plundringståg i Texas. Han levde bland apacher och comancher i nio år innan han motvilligt återförenades med mor och syskon. 1927 kom hans berättelse ut i bokform första gången.
Själslig omprövning
i jaktmarken
Kerstin Ekman: Löpa varg (Albert Bonniers förlag))
Möte med varg kan sätta skräck i en människa. Det kan också få hen att ifrågasätta sitt tidigare liv. Om det senare handlar Kerstin Ekmans tänkvärda roman.
Skrämmande aktuell om krigets grymheter
Pär Lagerkvist: Järn och människor (Albert Bonniers förlag)
Denna novellsamling från 1915 har fått en skrämmande aktualitet genom Rysslands angreppskrig och folkmord i Ukraina. Den unge Pär Lagerkvist förmedlar en smärtsam insikt om hur krig påverkar de drabbades psyke.
ble-click here to add your own text.
Bedövande ordmassor om de dödas återkomst
Karl Ove Knausgård: Vargarna från evighetens skog (Norstedts)
Trots lovord i media blev Karl Ove Knausgårds uppföljare till succén ”Morgonstjärnan” en besvikelse för mig. Kan ingen tala allvar med denne ordsprutande författare om att god litteratur inte kräver tegelstensvolymer?
Carina Rydberg minns sin barndom
Carina Rydberg: Vitt slödder (Albert Bonniers förlag)
Efter många års litterär frånvaro har Carina Rydberg gjort come back som författare. Hennes nya, Vitt slödder, är en självutlämnande och självkritisk berättelse.
Mästerligt om barns utsatthet
Alex Schulman: Malma station (Albert Bonniers förlag)
Hjärtat känns surrat, som en kassler. Jag citerar dessa ord därför att de så briljant formulerar kärnan i Alex Schulmans nya roman om människors oförmåga att hitta ut ur sina instängda känslor.
Ohygglig läsning om Stalins massvält i Ukraina
Anne Applebaum: Röd hungersnöd – Stalins krig mot Ukraina (Albert Bonniers förlag)
Alla som häpnar över det ukrainska folkets uthållighet i kampen mot Putins invasionskrig bör läsa Anne Applebaums bok om svälten i Ukraina på 1930-talet. Av alla imperialistiska illdåd som drabbat denna befolkning genom historien är svältkatastrofen den värsta.
Rövarhistoria om profiterande revolutionärer
Peter Kadhammar: Maos hibiskus (Natur & Kultur)
Den flerfaldigt prisbelönta reportern Peter Kadhammar och jag råkade vara på samma begravning för ett par år sedan. Vi har båda ett förflutet inom den maoistiska vänstern, där personen som överlämnades till den sista vilan hade haft ett stort inflytande. Flera av gästerna vid minnesstunden dyker upp som romanfigurer i Kadhammars debut som skönlitterär författare.
Vulkanisk realism i modern tragedi
Anders Paulrud: Inbjudan till sorg (Albert Bonniers förlag)
Ljuset är orkeslöst, skriver Anders Paulrud i sin fina smärtsamma roman utgiven vid millenieskiftet.
Fosses tragiskt vemodiga spökhistoria
Jon Fosse: Trilogin (Albert Bonniers förlag)
En grym och sorglig saga om två unga människor sökande husrum i 1800-talets Bergen. Deras kärlek får dem att sväva bortom hunger och umbäranden, men ödet tar dem in i gränder utan nåd.
Läs mer!
På spaning över landet från en gåsrygg
Selma Lagerlöf: Nils Holgerssons underbara resa i Sverige (JiaHu Books)
De flesta har hört talas om skånepågens förtrollande flygresa med en flock vildgäss. Eller hört klassläraren läsa högt ur valda delar. Få har läst hela verket från pärm till pärm trots att boken intar en given plats i en svensk litteraturkanon.
Gastkramande om kidnappade
i krigets Syrien
Magnus Falkehed/Niclas Hammarström: Idag ska vi inte dö (Norstedts)
De två svenska journalisterna som kidnappades under en reportageresa i Syrien vintern 2013 och hölls fängslade i fyrtiosex dagar har skrivit en grymt självutlämnande bok om sina upplevelser. Läsaren sitter inspärrad tillsammans med dem och delar smutsen, skräcken och vanmakten i den mörka källarhålan.
För oss som skonats från krig och svält
Svetlana Aleksijevitj: Kriget har inget kvinnligt ansikte (Ersatz)
Tillåt mig att svära i kyrkan. Svetlana Aleksijevitj är en värdig nobelpristagare i litteratur för sin svit ”Utopins röster” om sovjetmänniskan i krig och fred. Men hon är knappast en skönlitterär författare.
Patroner är dyrare än ett människoliv
Svetlana Aleksijevitj: Tiden second hand – slutet för den röda människan (Ersatz)
Nobelpristagarens sista bok i serien Utopins röster är lika storslagen och grym som det ryska folkets 1900-talshistoria. Ur drömmen om en mjuk socialism efter Stalin föddes ett nytt skräckvälde: den brutala rövarkapitalismen.
Väderbitet om människor på ö
Roy Jacobsen: De osynliga (Norstedts)
Det här är en liten bok med stor magnetism. Författaren trollbinder med ett språk som hämtar sin näring ur Eddakvädenas karga visdom och poesi. En fåordig fiskarfamilj lever i ensamhet och isolering på en ö i havsbandet i nordliga Norge.
Böldpest spred skräck och förintelse
Magnus Västerbro: Pestens år (Historiska Media)
Spännande som en thriller är den, Magnus Västerbros populärhistoriska bok om stora döden i Stockholm 1710. Nyktert och osentimentalt ledsagar han oss i den skräckens stad som övergivits av kung, regering och myndigheter.
Sorgligt och roligt om Pariskommunen
Jan Myrdal: När gatan tog mediemakt (Celanders förlag)
Under Pariskommunens nio månader långa historia av demokrati, frihet och folkligt motstånd trycktes mellan fyra och fem tusen grafiska flygblad som spreds på gator och torg. Det här praktverket innehåller ett urval av de cirka 400 flygblad som Jan Myrdal och Gun Kessle återfunnit i franska bokstånd och antikvariat.
Medryckande om brevbäraren som försvann
Dan Fränkel: Brevbärarens sista möte (Vulkan)
Bosse Jansson hette en 27-årig brevbärare som är spårlöst försvunnen sedan 1976. Baserat på denna verkliga händelse har Dan Fränkel skrivit en spännande spionroman som utspelar sig i Stockholm, Östberlin och Albanien.
Feministisk vendetta på Houellebecq
Lina Wolff: De polyglotta älskarna (Albert Bonniers förlag)
Tre historier i en och samma roman med var sin huvudperson. Alla tre kommer i kontakt med ett bokmanus, som utgör berättelsens nav. En skickligt komponerad intrig som slår ut i full blom i finalen.
Erasmus skänker glädje och hopp
Nina Burton: Gutenberggalaxens nova (Albert Bonniers bokförlag)
Bokens något kryptiska titel får sin förklaring redan på omslaget: en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution. Ändå är detta bara en halv sanning.
Porträtt av plågad präst
Jeremiah Karlsson: Protestanten (Vulkan)
Skildringar av unga präster är vi inte bortskämda med i litteraturen. När jag läser Jeremiah Karlssons roman Protestanten går tankarna till Hjalmar Söderbergs frånstötande pastor Gregorius eller Ingmar Bergmans både demoniska och hjälplösa kyrkoherdar.
En familj i folkhemmets utkant
David Nyman: Nerverna (Wahlström &Widstrand)
Journalisten och grafiske formgivaren David Nyman har gjort en mycket stark debut som författare med romanen Nerverna. Det är en ovanligt finstämd berättelse om en socialt utsatt familj i folkhemmets Sverige.
Symbolisk realism från Sydkorea
Han Kang: Vegetarianen (Natur & Kultur)
Romaner av sydkoreanska författare är sällsynta i våra bokhyllor. Men den här magiska berättelsen om en kvinna som slutar äta kött vann Man Bookerpriset 2016 och har fått stor internationell spridning.
Filosofisk road trip i mc-sadeln
Robert M Pirsig: Zen och konsten att sköta en motorcykel (MånPocket)
Kultboken från hippieepokens 1970-tal är svår att få tag på. Man får söka i bibliotek och antikvariat. Manuset refuserades av över hundra förlag, innan författaren gav ut det i en blygsam upplaga. Men boken skulle komma att tryckas i miljontals exemplar.
Lusten att protestera och turista med fötterna
Rebecca Solnit: Wanderlust (Daidalos förlag)
Att gå till fots för nöjes skull har en kort historia i människans utveckling. Bara ett par hundra år räknat från slutet av 1700-talet, resonerar Rebecca Solnit i den intressanta essäboken Wanderlust.
Oväntad hemsökelse på julafton
Dag Solstad: Professor Andersens natt (Förlaget oktober)
Vill du läsa en annorlunda julbetraktelse kan jag varmt rekommendera Dag Solstads lilla bok om en man som blir vittne till ett mord på självaste julafton. Varför ringer han inte polisen? Tänker han låta stryparen komma undan?
En jättebukett med lyriska blomster
Daniel Möller/Niklas Schiöler: Svensk poesi (Albert Bonniers förlag)
Praktverket Svensk poesi är en blomma med över tusen kronblad. Här erbjuds läsaren att botanisera bland knoppar som brister, rosor som doftar och tistlar som sticks. Utan att störas av notapparat eller tolkningar och textanalyser.
Dubbelklicka här för att lägga till din egen text.
Din stund på jorden är vanskligt kort
Vilhelm Moberg: Din stund på jorden (En bok för alla)
Jag minns med värme teveserien från 1973 med George Funkquist i huvudrollen. Men Vilhelm Mobergs original, romanen från 1963, är ett litet mästerverk i poesi och melankoli. Den berör mig starkt.
En rakbladsvass skildring av omöjlig kärlek
Hanya Yanagihara: Ett litet liv (Bonnier Pocket)
Människorna i den här romanen tränger sig in under huden på läsaren och vägrar att någonsin lämna ens medvetande. Deras vänskap och lidande känns verkligare än verkliga livet, skrev en recensent. Jag håller med. Jag önskar att ännu fler ska få umgås med dessa personligheter
Rasbiolog med kuslig aktualitet
Maja Hagerman: Käraste Herman (Norstedts)
Folkbildaren Maja Hagerman har gjort ett hästjobb med biografin över rasbiologen Herman Lundborg, som på 1920- och 1930-talet lät undersöka genetiska och etniska skillnader hos folkgrupper, företrädesvis i Norrbotten.
Spännande fakta om den blodstänkta prärien
Peter Skogsberg: Sökandet efter Sand Creek (Santérus förlag)
Du som gillar att läsa om USA:s pionjärhistoria och tror att du vet det mesta om konflikten mellan nybyggare och urbefolkning, du har all anledning att bekanta dig med Peter Skogsbergs essäsamling ”Sökandet efter Sand Creek”.
Gripande om sista svältkatastrofen i Sverige
Magnus Västerbro: Svälten (Albert Bonniers förlag)
Missväxten och nödåren 1867-1869 är den sista katastrof som drabbat svenska folket efter århundraden av krig och olika farsoter. I boken ”Svälten – hungeråren som formade Sverige” ställer journalisten och författaren Magnus Västerbro frågan om detta kan hända igen.
Sanningen om Alex Schulmans morföräldrar?
Alex Schulman: Bränn alla mina brev (Bookmark)
Spännande som en begåvad deckare. Lättläst som en barnbok. Passionerad som olycklig kärlek. Tragisk som livet självt. Alex Schulman har återigen begått en lysande litterär prestation.
Styckmördad
och älskad
Sara Stridsberg: Kärlekens Antarktis (Albert Bonniers förlag)
En mördad tjackhora berättar sin egen historia i Sara Stridbergs nya roman om utsatta människor. På samhällets botten är känslorna av skuld och tillit lika intensiva som hos de välanpassade.
När alla vägar gick till Rom
John Williams: Augustus (Natur & Kultur)
Tiden snarare än yttre fiender kommer att förgöra välfärdsstaten Rom, filosoferar kejsar Augustus på ålderns höst i John Williams roman.
En grandios trilogi om rakryggat motstånd
Eyvind Johnson: Grupp Krilon (Albert Bonniers förlag)
Eyvind Johnsson kallade sin romantrilogi om fastighetsmäklare Johannes Krilon och hans samtalsgrupp för en författares värntjänst krigsåren 1941-1943. Denna grandiosa motståndslitteratur håller fortfarande att läsa. Den är rentav profetisk i sin skildring av ”fake news” 75 år före Trump.
Klimataktivisten vid Walden
Henry David Thoreau: Walden (MacMillan Collector´s Library)
Henry David Thoreaus litterära och filosofiska klassiker från 1854 pekar med fjäderpennans bläckskrift rakt i hjärtat på en globaliserad framtid och Greta Thunbergs klimataktivism.
Handkes vilsna
existenser
Peter Handke: Målvaktens skräck vid straffspark/Kort brev till långt farväl/Långsam hemkomst (Albert Bonniers förlag)
Mitt första möte med den omstridde nobelpristagaren Peter Handke genererar motstridiga känslor. Alltifrån läsmotstånd till att sugas med i narrativens sekulära andlighet.
Mästerlig roman om tyskt 1920-tal
Erich Maria Remarque: Den svarta obelisken (Albert Bonniers förlag)
Svart svensk granit har en symbolisk huvudroll i Remarques roman om människor i Weimarrepublikens Tyskland 1923. Människor som överlevt första världskrigets skyttegravar och lever på nåder i den gryende nazismens kommande slakthus.
Lugnet och stormen hos Bannerhed
Tomas Bannerhed: Lugnet (Weyler)
Augustpristagaren Tomas Bannerheds andra roman är en ruggig studie av en manlig kuf med inverterat känsloliv. Man bävar för vad som väntar på nästa uppslag när sidan vändes.
Poltava fyller mig med smärta
Peter Englund: Poltava (Natur & Kultur)
En 30-årig klassiker behöver ingen recension. När jag för första gången läser Peter Englunds litterära debut Poltava drabbas jag av sorg och svårmod.
Vad kriget gör med oss människor
Erich Maria Remarque: En natt i Lissabon (Albert Bonniers Förlag)
Med Natt i Lissabon från 1963 fullbordar Erich Maria Remarque
sin romansvit om människorna i Tredje Riket. En hjärtskärande dystopi spännande som en thriller.
Lovsång till
revolutionen
Artur Lundkvist: Darunga eller varginnans mjölk (Prisma)
För mig med rötter i 68-revolten känns det lite märkligt att först nu läsa Artur Lundkvists bok Darunga som skrevs fem år före Fidel Castros befrielsekamp på Kuba.
Övergiven träskflicka söker skydd i ensamheten
Delia Owens: Där kräftorna sjunger (Forum)
Med sin lättlästa och spännande debutroman har amerikanska Delia Owens gjort ett ålevangelium av djurlivet i träsk, våtmarker, laguner och flodmynningar. Så är hon också zoolog till professionen.
Om livets skörhet på havet och slagfältet
Ola Larsmo: Översten (Kaunitz-Olsson)
Ola Larsmos nya emigrantepos är en rasande stark skildring av hjältemod och nöd under extremt svåra omständigheter. Utvandraren Knut Oscar Brundin lyckas mot alla odds klara livhanken på slagfälten i amerikanska inbördeskriget.
Isbjörnens fortlevnad angår oss alla
Melissa Schäfer/Fredrik Granath: Bortom isbjörnens rike (Bonnier Fakta)
Kärleken till Svalbards fyrfota långvandrare i vit päls på den vindpinade ögruppens glaciärer, fjordar och isberg strålar från boksidorna i detta fotografiska praktverk, som även funkar som e-bok i mobilen.
Vårt enda liv väcker även obehagliga frågor
Martin Hägglund: Vårt enda liv – Sekulär tro och andlig frihet (Volante)
Bästa sättet att undvika en klimatkatastrof tycks vara att ersätta kapitalism och religion med demokratisk socialism baserad på sekulär tro. En slutsats den populäre filosofen Martin Hägglund nog vill att jag ska dra efter att ha läst hans imponerande tankebok Vårt enda liv.
Känslosam furste synas av Dostojevskij
Fjodor Dostojevskij: Idioten (Wahlström & Widstrand)
Vad ska man säga om denna ryska 1800-talsklassiker? Tålamodsprövande och lästung. Tröttsamma dialoger i S:t Petersburgs sällskapsliv. Spännande bara mot slutet. Ändå svår att lägga ifrån sig. Dostojevskij är en knivskarp psykolog med sinne för starka känslor.
Drömskt och gåtfullt om Stalins slavläger
Sergej Lebedev: Vid glömskans rand (Natur & Kultur)
Solzjenitsyn kallade sin tungt faktaspäckade bok om Gulagarkipelagen en konstnärlig studie av offren för Stalins terror. Sergej Lebedev gör ett nytt försök femtio år senare. ”Vid glömskans rand” är skönlitteratur och konstnärlig gestaltning från första till sista sidan.
Spiondrama med osmaklig pornografi
Carl-Henning Wijkmark: Jägarna på Karinhall (Modernista)
Samtidigt som Hitler inviger sommar-OS i Berlin 1936 samlar diktatorns närmaste man Hermann Göring nazikoryféer, utländska diplomater och tyskvänliga kungligheter till flera dagars jakt i skogarna runt hans palatsliknande lantställe Karinhall.
Om planeten jorden i dödsryckningar
Karl Ove Kanusgård: Morgonstjärnan (Norstedts)
Å vilket mästerverk! Fattar inte hur en så produktiv författare som Karl Ove Knausgård kan åstadkomma något så både trivialt och djupsinnigt om människor i gränslandet mellan liv och död. Om sorg, mystik och längtan efter själens odödlighet.
Överraskande tidsresa mot Big Bang
Malte Persson: Undergången (Albert Bonniers förlag)
Genom en svindlande snabbspolning från coronapandemin till jordens och universums gryning tar poeten och litteraturkritikern Malte Persson med sig läsaren på en resa miljontals år bakåt i tiden.
Krigstrött Odysseus övertalas återvända hem
Eyvind Johnson: Strändernas svall (Aldus/Bonniers)
Strändernas svall (1946) är arbetarförfattaren Eyvind Johnsons imponerande gestaltning av Odysseus irrfärder på hemväg från kriget i Troja.
Krigsbrott förminskas till sandkorn
Adania Shibli: En oansenlig detalj (Tranan)
Titel, ämne och språk samspelar i denna roman av den palestinska författaren Adania Shibli. Byggstenarna är till synes betydelselösa detaljer - som sandkornen i Negevöknen - men våldet är allt annat än oansenligt.
Kvinnliga rön marinerar intressant debut
Anna Ström: Om tiden hör (Ekström & Garay)
Anna Ström debuterar som författare med en diktsamling. Ömsint hyllar hon kvinnan som maka och mor, roller vilka tilldelats det täcka könet med eller mot hennes vilja.
Iliaden - epos om krigets grymhet
Homeros: Iliaden (Atlantis)
Den ultimata antikrigsskildringen. Så vill jag beskriva Homeros Iliaden efter att först nu ha läst den i sin helhet.Egentligen är alla senare verk i denna genre onödiga om man vill att de ska tillföra något väsentligt om krigets grymheter.
Läs mer!
Gripande klassiker om lungsjuka
Thomas Mann: Bergtagen (Albert Bonniers förlag)
När unge Hans Castorp 1907 besöker sin kusin, tbc-patient på ett sanatorium i schweiziska alperna, anar han föga att han själv ska läggas in för behandling i sju år.
Längtan och lögner i nervigt förortsdrama
Johannes Anyuru: Ixelles (Norstedts)
Titeln på Johannes Anyurus nya bok är hämtad från en fashionabel stadsdel i Bryssel. Men berättelsen tilldrar sig i Ixelles motsats – en trist förort till Antwerpen kallad Tjugosjuttio efter områdets postnummer.
Poetisk realism i historien om ett torp
Per Helge: Bortom tiden (Rallarros)
En släktkrönika som träffar mig rakt i hjärtat. Per Helge levandegör ett svunnet Sverige speglat i en småländsk torparfamiljs vardag och kyrksamhet. En berättelse som andas Vilhelm Moberg.
Satansverserna – ett unikt litterärt verk
Salman Rushdie: Satansverserna (Bonnier Pocket)
Det iranska prästerskapets dödsdom mot författaren 1988 har styrt läsningen av Satansverserna i en enda riktning. Frågan om boken hädar Muhammed och islam har skymt det litterära värdet i ett komplext romanbygge.
Skräcken sprider sig som ringar på vattnet
Åsa Erlandsson: Drottninggatan (Mondial)
Ett mästerligt reportage i bokform om terrorattentatet i centrala Stockholm 7 april 2017. Författaren och DN-journalisten Åsa Erlandsson kartlägger dramat sekund för sekund, när en papperslös gästarbetare stjäl en lastbil och mejar ner intet ont anande människor på Drottninggatan.
Livet som en lång utandning
Jon Fosse: Septologin (Albert Bonniers förlag)
Miljoner tankar samlade i sju böcker utgör Jon Fosses mästerverk Septologin. En äldre konstnär ser tillbaka på sitt liv men sätter aldrig punkt.
Läs mer!
Offrade sig för jordens förtryckta
Per-Ulf Nilsson: Revolutionären från Tvååker (Books on Demand)
Prästsonen Svante Grände från Halland blev gerillakämpe i Chile och Argentina vid tiden för demokratins krossande på 1970-talet. Per-Ulf Nilsson har skrivit en gripande bok om detta människoöde.
Vikarien – en lysande relationsroman utan slut
David Norlin: Vikarien (Weyler förlag)
En tegelsten på avskräckande 900 sidor visar sig vara ett mästerverk om vardagslivet, om kärlek och hur små barn påverkar vuxnas relationer på gott och ont. Som läsare blir du delaktig i såväl glädje som frustration och ångest. Din fantasi behövs för att fylla tomrummet efter berättelsen.